0553 315 45 08
trendefr
trendefr
Sosyal Medya Hesaplarımız

Website tasarımını Kolaylaştıracak 10 İpucu

10 Kasım 2022
712 kez görüntülendi

Web Tasarım İpuçları

Uygulanabilir olanları yanında olmayanları da olabilir. Ticari bir amaç taşıyan siteniz varsa daha fazla dikkat etmenizi öneririm, o kadar.

1. Tutarlılık

Renk düzeni, sayfa yerleşimi, yazı tipleri ve boyutları sitenizin başından sonuna kadar tutarlı olmalıdır. Şirketinizin kurumsal bir kimliği varsa (renkler ve logolar), bu kimlik sitenizin temel yapısını oluşturacaktır. Şirketinizin gelişimi ve markanızın tanınması için bu şarttır. Grafiksel simgeler bütün sayfalarda yer aldığında sitenin kullanımına ve akılda kalmasına olumlu katkısı olacaktır.

2. Kısa ve Öz Olmak

Bilinenin aksine web sitesini tamamen doldurmak size bir şey kazandırmaz. Web sitesi belediye otobüsü gibi değildir. Bazı kimseler ziyaretçilerinin daha fazla bakacağı düşüncesi ile her sayfaya olur olmaz her türlü bilgiyi tıkış tıkış doldururlar. Bilinmesi gereken önemli bir husus, insanların PC ekranındaki bir yazıyı normalden %25 daha yavaş okuduklarıdır. Bu nedenle her sayfada yer alan lüzumundan fazla bilgi demek, ziyaretçinin (eğer okursa) bir hayli yorulması demektir. Bilgiler kısa kısa olmalı, gerekli açıklamalar için de ziyaretçilerin eğer isterlerse tıklayabileceği bir link vermelidir. Sayfada biraz da boş alanların bulunması okuyuculara kolaylık sağlayacak, aradıkları şeyleri kısa sürede bulmalarını sağlayacaktır.

3. Kolay Kullanım

Kullanım normal, bilinen bir mantığa dayanmalıdır. Sitenize giren biri çıkmaz bir sokağa girdiğini düşünmemelidir, öyle düşünürse yapacağı tek şey geri dönmek olacaktır. Siteniz kolay bir kullanımın yanı sıra tutarlı bir temaya da sahip olmalıdır. Sitenin genel yapısı bütün alt sayfalara da yansımalı ve kullanıcı herhangi bir sayfada iken diğer bölümlere kolayca geçiş yapabilmelidir. Menülerin sayfa içindeki yerleşimi hemen göze çarpmalıdır. Ziyaretçi iki saat menüleri aramaz, yapacağı tek şey geri dönmemek üzere orayı terk etmektir.

4.Sık Sık Güncellemek

İnsanlar ziyaret ettikleri sitelerdeki bilgilerin sürekli güncel olmasını isterler. Bu nedenle web sitenizdeki bilgilerin güncelliğini ihmal etmemeniz gerekir. Yerleşimi ve grafikleri sık sık güncellemek gerekmese de, sayfanızda her zaman yepyeni izlenimi uyandıracak değişiklikler yapmanız web sitenizi etkileyici kılacaktır.

5. Yüklenme Süresini Hesaba Katmak

Birçok site harika grafikleri, video kaynakları ve animasyonları ile müthiş göz alıcıdırlar ama genelde yüklenmeleri sonsuza kadar sürer. Eğer bir sayfa 15 saniye sonra yüklenmiyorsa, ziyaretçileriniz (yahut potansiyel müşterileriniz de diyebiliriz) başka bir siteye, rakiplerinizin sitesine geçecektir. Grafikler sade, yer alan multimedya öğeleri de tutarlı bir seviyede olmalıdır. Gerekli eklentiler ve mevcut dosyaların çalışması için gerekli programlar da mutlaka belirtilmelidir.

 

6. Bilgilere Ulaşılabilirlik

En kötü şey de, sitenize gelen bir ziyaretçinin gayet iyi göründüğünü zannettiğiniz ara yüzüne karşılık istediği bilgiye ulaşamamasıdır. Bu durum ziyaretçinin moralini bozacak ve sitenizden ayrılacaktır. Onun için, ziyaretçiler bilgilere kolay ve çabuk bir şekilde ulaşabilmelidir. Böylece sitenizdeki hareketlilik artacaktır.

7. Uzun Paragraflardan Kaçınmak

Ziyaretçileri kovmanın en kolay yollarından biri de upuzun soru listeleri ve bunlara verilen uzun cevaplardır. Sorular belli bir seviyede olmalı, bir kritere (max. 1000 karakter gibi) bağlı kalmalıdır.

8. İyi İletişim Kurmak

İnsanlar internette aktif olmayı severler. Daha fazla bilgi almak için sorular sorarlar ve bazı istekleri olabilir. Mümkün mertebe bu sorulara cevap vermeniz ve taleplerin makul olanlarını karşılamanız gerekir.

9. Detayları Kontrol Etmek

İmla hataları, kötü bir gramer, kötü sayfa tasarımı sitenizin kalitesini en alt seviyelere düşürecektir. En küçük bir detay bile bazen firmanızın komik duruma düşmesine neden olabilir. Siteler modası geçmiş, artık tedavülden kalkmış bilgilerden arınmış olmalıdır ve diğer tarayıcılar açısından görünümü de sıklıkla kontrol edilmelidir. Örneğin, şu an Firefox isimli tarayıcı İnternet Explorer’dan sonra en çok kullanılan tarayıcıdır. Sitenizi yaptıktan sonra Firefox (veya diğer tarayıcılarda) da nasıl görünüyor, bir bakmanızda fayda var.

10. Site Yapım Aşamasında!

Böyle bir şeye kesin olarak hayır! Eğer siteniz hazır değilse onu yayınlamayın. Aksi halde, ziyaretçiler siz onu kullanıma hazır hale getirdiğinizde ziyaret etmeyeceklerdir. Rakip siteleriniz böyle durumlarda müthiş hit alacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?

[single_loop]